Bomagasinet Skien BBL

Populære alkoholfrie alternativer

Mange ønsker alko­hol­fritt, og tilbudet av alko­hol­frie drikkeal­ter­na­tiv­er til mat har nærmest eksplodert. Hva pass­er til sommermaten?

Ingeborg Ulsnæs er sommelier og vinansvarlig i restauranten Jacob og Gabriel i Skien. – Gjestene våre spør om vi har andre alternativer enn brus. Derfor har vi alltid satset på å kunne tilby gode, alkoholfrie alternativer som kompletterer maten vi serverer. Endringen hos oss består i at nå forteller vi mer om de alkoholfrie alternativene enn vi gjorde tidligere.

For mye sukker i brus

Tradisjonell brus som Cola, Solo og Fanta passer ikke sammen med mat. Det kommer av at det høye sukkerinnholdet overdøver de gode smakene i maten. – Alternativet kan være en god eplejuice eller kvalitetsbrus laget på naturlige ingredienser, eksemplifiserer sommelieren. 

– Det finnes også massevis av alkoholfritt øl som passer til mye av maten vi serverer. I tillegg satser vi på hylleblomst-produkter fra en lokal produsent i Midt-Telemark. – De kombinerer hylleblomst med andre råvarer og skaper på den måten flere smaksvarianter.

Restauranten i Skien bruker for det meste lokale leverandører, også når det gjelder alkoholfrie drikkevarer. Vineksperten forteller at det har vokst fram en rekke småprodusenter flere steder i landet, slik at de fleste kan finne lokale kvalitets-leverandører.

Dame bak en bardisk holder flasker med alkoholfri drikke
Godt utvalg av alko­hol­fritt på flaske.

Alkoholfritt til grillmaten

Som aperitiff anbefaler Ingeborg Eplebobler. Det er et musserende fransk alternativ som passer godt i krystallglass. 

– Hva vil du anbefale til en kjøttrett?

– Det kommer an på tilbehøret. Når vi velger vin eller annen drikke til maten, er tilbehøret minst like viktig som proteinet. Til sommerens grillmat, for eksempel biff med grillede grønsaker og kanskje en saus til, kan det passe med en mørk øl til. Det kan være en alkoholfri IPA eller et annet kraftig øl. Og så er det flere produsenter som leverer alkoholfritt øl med ulike fruktsmaker. De kan passe godt til grillmat fordi det er mye sødme i barbecue-sauser og marinader. 

Men det finnes alternativer til øl. Restauranten bruker gjerne Bærhyllest fra en lokal leverandør. Den gir noen av de samme kvalitetene som finnes i en rødvin.

– Den mørke frukten gir drikken kraft nok til å matche den kraftige smaken i maten. Det er viktig.

«
– Jeg pleier å si at en bør kom­binere lett og frisk mat med lette og friske drikke­var­er. Tyn­gre mat krev­er mer kraft og tyn­gde i drikkevarene.
Inge­borg Ulsnæs
»

Eple til svinekjøttet

Når det er koteletter eller en hel svinenakke som ligger på grillen, er det naturlig å velge eplejuice. 

– Epler og svinekjøtt er en kjent kombinasjon, forklarer sommelieren. – Her er det veldig mye å velge i. Det finnes massevis av småprodusenter som lager veldig gode produkter. Og så har du Egge Gård utenfor Oslo, som har distribusjon over hele landet. Også Vinmonopolet har et godt utvalg av alkoholfrie alternativer. Det bør være ganske enkelt å finne en god eplejuice uansett hvor en bor. 

Men Ulsnæs oppfordrer alle til å bruke gårdsutsalg og lokale leverandører der det er mulig. Ikke minst fordi mange av dem kombinerer epler med andre frukter. Det kan gi spennende kombinasjoner som passer til mat.

Kvinne bak en bardisk mikser en alkoholfri drink
Miks en alko­hol­fri GT; en Ginish.

Alko­hol­fri Gin ton­ic (Gin­ish)

Prøv en deilig og for­frisk­ende alko­hol­fri drink som gir deg den samme ele­gante følelsen som en klas­sisk gin tonic? 

Ingre­di­enser:

200 ml ton­ic water 

100 ml alko­hol­fri gin (finnes i velas­sorterte butikker og på Vinmonopolet) 

1 lime i skiver 

1 agurk i skiver 

1 hånd­full frisk ros­marin eller basi­likum til pynt 

Isbiter 

Slik gjør du:

1. Fyll et høyt glass med isbiter.

2. Hell alko­hol­frie gin over isen.

3. Topp opp med ton­ic water, bland forsiktig.

4. Pynt med skiv­er av lime og agurk for en frisk smak. 

Nyt!

Friskt til fisk og skalldyr

– Til sjømat er det ofte godt med litt friskere produkter. Vi ser at flere produsenter satser på sitronlimonader og andre limonade-varianter – både med og uten kullsyre. Disse produktene har en syre-friskhet som passer godt til fisk og skalldyr. 

Når jordbærsesongen kommer, anbefaler Ingeborg drikke med litt mer sødme, men likevel med god friskhet. – Da kommer vi tilbake til hylleblomstproduktene, og de kommer det heldigvis stadig flere av på markedet.

Mange kombinasjonsmuligheter

Kombinasjonen av mat og drikke – enten det er alkoholfritt eller ikke, er ikke slik at et drikkealternativ passer til bare en rett. Kombinasjonsmulighetene er mange.

– Jeg pleier å si at en bør kombinere lett og frisk mat med lette og friske drikkevarer. Tyngre mat krever mer kraft og tyngde i drikkevarene. Er det mye fett i maten, er det lurt å velge drikke med mye syre.

– Men det viktigste er: drikk det du har lyst på, og prøv å finne lokale leverandører. Det lanseres nye, spennende produkter hvert eneste år, og de selges ofte fra gårds-utsalg. Og legg gjerne penger i gode produkter. Det gir en minneverdig smaksopplevelse, avrunder sommelieren.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.