Populære alkoholfrie alternativer
Mange ønsker alkoholfritt, og tilbudet av alkoholfrie drikkealternativer til mat har nærmest eksplodert. Hva passer til sommermaten?
Ingeborg Ulsnæs er sommelier og vinansvarlig i restauranten Jacob og Gabriel i Skien. – Gjestene våre spør om vi har andre alternativer enn brus. Derfor har vi alltid satset på å kunne tilby gode, alkoholfrie alternativer som kompletterer maten vi serverer. Endringen hos oss består i at nå forteller vi mer om de alkoholfrie alternativene enn vi gjorde tidligere.
For mye sukker i brus
Tradisjonell brus som Cola, Solo og Fanta passer ikke sammen med mat. Det kommer av at det høye sukkerinnholdet overdøver de gode smakene i maten. – Alternativet kan være en god eplejuice eller kvalitetsbrus laget på naturlige ingredienser, eksemplifiserer sommelieren.
– Det finnes også massevis av alkoholfritt øl som passer til mye av maten vi serverer. I tillegg satser vi på hylleblomst-produkter fra en lokal produsent i Midt-Telemark. – De kombinerer hylleblomst med andre råvarer og skaper på den måten flere smaksvarianter.
Restauranten i Skien bruker for det meste lokale leverandører, også når det gjelder alkoholfrie drikkevarer. Vineksperten forteller at det har vokst fram en rekke småprodusenter flere steder i landet, slik at de fleste kan finne lokale kvalitets-leverandører.
Alkoholfritt til grillmaten
Som aperitiff anbefaler Ingeborg Eplebobler. Det er et musserende fransk alternativ som passer godt i krystallglass.
– Hva vil du anbefale til en kjøttrett?
– Det kommer an på tilbehøret. Når vi velger vin eller annen drikke til maten, er tilbehøret minst like viktig som proteinet. Til sommerens grillmat, for eksempel biff med grillede grønsaker og kanskje en saus til, kan det passe med en mørk øl til. Det kan være en alkoholfri IPA eller et annet kraftig øl. Og så er det flere produsenter som leverer alkoholfritt øl med ulike fruktsmaker. De kan passe godt til grillmat fordi det er mye sødme i barbecue-sauser og marinader.
Men det finnes alternativer til øl. Restauranten bruker gjerne Bærhyllest fra en lokal leverandør. Den gir noen av de samme kvalitetene som finnes i en rødvin.
– Den mørke frukten gir drikken kraft nok til å matche den kraftige smaken i maten. Det er viktig.
Eple til svinekjøttet
Når det er koteletter eller en hel svinenakke som ligger på grillen, er det naturlig å velge eplejuice.
– Epler og svinekjøtt er en kjent kombinasjon, forklarer sommelieren. – Her er det veldig mye å velge i. Det finnes massevis av småprodusenter som lager veldig gode produkter. Og så har du Egge Gård utenfor Oslo, som har distribusjon over hele landet. Også Vinmonopolet har et godt utvalg av alkoholfrie alternativer. Det bør være ganske enkelt å finne en god eplejuice uansett hvor en bor.
Men Ulsnæs oppfordrer alle til å bruke gårdsutsalg og lokale leverandører der det er mulig. Ikke minst fordi mange av dem kombinerer epler med andre frukter. Det kan gi spennende kombinasjoner som passer til mat.
Alkoholfri Gin tonic (Ginish)
Prøv en deilig og forfriskende alkoholfri drink som gir deg den samme elegante følelsen som en klassisk gin tonic?
Ingredienser:
200 ml tonic water
100 ml alkoholfri gin (finnes i velassorterte butikker og på Vinmonopolet)
1 lime i skiver
1 agurk i skiver
1 håndfull frisk rosmarin eller basilikum til pynt
Isbiter
Slik gjør du:
1. Fyll et høyt glass med isbiter.
2. Hell alkoholfrie gin over isen.
3. Topp opp med tonic water, bland forsiktig.
4. Pynt med skiver av lime og agurk for en frisk smak.
Nyt!
Friskt til fisk og skalldyr
– Til sjømat er det ofte godt med litt friskere produkter. Vi ser at flere produsenter satser på sitronlimonader og andre limonade-varianter – både med og uten kullsyre. Disse produktene har en syre-friskhet som passer godt til fisk og skalldyr.
Når jordbærsesongen kommer, anbefaler Ingeborg drikke med litt mer sødme, men likevel med god friskhet. – Da kommer vi tilbake til hylleblomstproduktene, og de kommer det heldigvis stadig flere av på markedet.
Mange kombinasjonsmuligheter
Kombinasjonen av mat og drikke – enten det er alkoholfritt eller ikke, er ikke slik at et drikkealternativ passer til bare en rett. Kombinasjonsmulighetene er mange.
– Jeg pleier å si at en bør kombinere lett og frisk mat med lette og friske drikkevarer. Tyngre mat krever mer kraft og tyngde i drikkevarene. Er det mye fett i maten, er det lurt å velge drikke med mye syre.
– Men det viktigste er: drikk det du har lyst på, og prøv å finne lokale leverandører. Det lanseres nye, spennende produkter hvert eneste år, og de selges ofte fra gårds-utsalg. Og legg gjerne penger i gode produkter. Det gir en minneverdig smaksopplevelse, avrunder sommelieren.
Les også
-
Har spart 2 000 megawatt med strøm
-
– Gulset skal blomstre!
Frøydis Straumes yrkeskarriere har et bredt spenn. Læreren har vært arrangementsleder for et byjubileum, sørget for å fylle tribunen på Odd stadion…
-
Suksess for kaffebaren på Falkum
I september er det to år siden Lindemans Kaffebar åpnet dørene på Falkum, og kaffebaren har etablert seg som en nabolags-kafe i bydelen.…