SBBL + PBBL = SANT
Sammenslåing av boligbyggelagene i Skien og Porsgrunn er ingen ny tanke, ikke minst fordi Grenland er ett bo‑, handels- og arbeidsområde. Fra 1. januar 2025 er Grenland boligbyggelag en realitet.
Tekst og foto: Olé Bjørn Ulsnæs
Medlemmene har sagt ja til fusjonen. Nå jobbes det for fullt med alle de praktiske forholdene som skal på plass for å få den nye organisasjonen opp og stå.
Vi har utfordret leder i SBBL, Marianne Hegna, og leder i PBBL, Morten Borgersen, til å dele sine betraktninger rundt sammenslåingen.
Sterkere sammen
– Vi ønsker å bygge et robust og solid boligbyggelag for framtida. – Grenland er ett boligmarked, og da trenger vi ett boligbyggelag, svarer Hegna kjapt. SBBL-sjefen legger vekt på at nå holder det med ett BBL-medlemskap i Grenland.
– Vi har bygget i Porsgrunn og Skien, og SBBL har bygget i Skien og Porsgrunn, utfyller Borgersen. – Medlemmene som eier oss, og boligselskapene som vi forvalter, blir sikret et sterkere boligbyggelag framover. I tillegg blir vi en trygg og attraktiv arbeidsplass for våre ansatte. Det har vært viktige vurderinger i fusjonsarbeidet.
Boliger for medlemmene
Borgersen, som blir leder i det fusjonerte selskapet, presiserer at fusjonen gjennomføres først og fremst for å gjøre en bedre jobb for medlemmer og kunder.
– Hovedoppgaven vår er å bygge boliger for medlemmene. Den jobben gjør vi best som ett samlet boligbyggelag i vårt boområde. Vi blir større, sterkere og smartere.
– Vi har sterk tro på styrken i å være en lokal aktør, understreker Hegna.
– Det nye selskapet får kontorer i begge byene. Medlemmer og kunder skal kunne komme innom oss når det er noe. Vi blir større, men vi kommer fortsatt til å kjenne medlemmene våre og alle de tillitsvalgte. Lokalkunnskap er viktig for oss framover også.
Mange fordeler for medlemmene
Fusjonen betyr at PBBL-medlemmene får tilgang til medlemsfordelene i SBBL og omvendt.
– Vi blir større, og dermed kan vi forhandle oss fram til bedre og flere avtaler for medlemmene våre, mener Hegna, som understreker at det er litt tidlig å være konkret. – Vi er så vidt kommet i gang med de praktiske forholdene rundt fusjonen.
– Det viktigste er likevel at medlemmene nå får tilgang til et mye større utvalg av boliger, understreker Borgersen.
– Det gjelder både nye boliger som bygges, og alle de 15 000 boligene i porteføljen.
15 000 boliger
– Vi har funnet sammen på et lokalt nivå og kommer til å være opptatt av å styrke de lokale tilbudene til medlemmene våre, sier Borgersen.
Begge er enig i at Grenland boligbyggelag med 58 ansatte får en perfekt størrelse for å kunne hente ut gode synergier av de sammenslåtte selskapene. – Nå kommer vi til å spisse virksomheten innen fagfeltene våre.
– Vår jobb er å bygge boliger for medlemmene, og jeg ser det som en styrke at vi sammen har bygget omtrent 15 000 boliger. Og vi har mulighet til å bygge ca. 2 000 boliger på tomter som er ferdig regulert, eller på områder vi eier og kan utvikle, sier Borgersen. – Det sikrer det nye selskapet i et langt perspektiv.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Nytenking og gjenbruk i L33
Gjenbruk og bruk av overskuddsmaterialer fra byggeplasser kommer til å bli stadig viktigere framover. SBBL og samarbeidspartner Agato Eiendom har…
-
Trygg netthandel
Under Black Week og i perioden fram mot jul er det mange som handler mye på nett. Da er det noen råd det er viktig å ha med seg for å unngå…
-
– Gulset skal blomstre!
Frøydis Straumes yrkeskarriere har et bredt spenn. Læreren har vært arrangementsleder for et byjubileum, sørget for å fylle tribunen på Odd stadion…
Større fagmiljøer
Sammenslåingen vil styrke fagmiljøene i GBBL, og medlemsfordelene blir bedre.
Borgersen sier at de ansatte er veldig positive til å jobbe i større fagmiljøer som bedre kan følge den teknologiske utviklingen og alle krav og bestemmelser rundt driften av et boligselskap. – Virksomheten vår favner veldig bredt, og nå blir vi et større miljø der ansatte kan spille på lag.
– Tanken om ett felles boligbyggelag i Grenland er ikke ny. Hvorfor er fusjonen gjennomført nå?
– Fordi tiden var moden for sammenslåing, fastslår Hegna. – Vi jobber veldig godt sammen i det felleseide selskapet Boservice. De to boligbyggelagene utfyller hverandre veldig godt, så vi synes at tiden nå var riktig for en fusjon.
– Det ville vært mer unaturlig å stå hver for oss enn å stå sammen framover, legger Borgersen til. – Nå tar vi det beste fra hvert selskap inn i nye GBBL.
Hvem fridde til hvem?
– Hvem tok det første skrittet mot fusjon?
– Det er litt uvanlig at damene frir, smiler Hegna, uten at hun vil gå mer inn i akkurat de detaljene.
– Det var naturlig nå, sier Borgersen. – Vi har hatt en veldig god dialog siden jeg startet som PBBL-leder for noen år siden.
– Selskapene passer veldig godt sammen. Vi har vurdert alle sidene ved en fusjon og ser bare positive effekter, oppsummerer Hegna.
Fakta om GBBL — Grenland Boligbyggelag
- Nær 40 000 medlemmer
- 58 ansatte
- 6. største boligbyggelaget i Norge
- Har bygget 15 000 boliger til sammen
- Store tomtereserver og nesten 2 000 boliger i porteføljen
- Leder: Morten Borgersen (fra PBBL)
- Styreleder: Kjell Ove Tvinnereim (fra SBBL)
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Flytter for et godt sosialt liv
– Jeg har fått ro i sjela nå, jeg, sier Per Amlie og ser seg rundt i den tropiske hagen. Han og kona Ragnhild var blant de første som kjøpte…
-
Fremdeles ledige leiligheter
– De første beboerne har akkurat rukket å flytte inn i sine nye leiligheter. Samtidig holder vi fullt trykk på visninger, for det er ennå mulighet…
-
Valgte leiligheten på grunn av sola
– Det var sola som bestemte hvilken leilighet vi skulle ha. Vi kjøpte leiligheten så tidlig at vi kunne velge og vrake, sier Knut Olav Gunstad.