Vi gleder oss til å flytte inn
Inger Lise Reistad Bjørklund og Vigdis Reymert Billington skal bo vegg i vegg når de flytter inn i Bovieran. Nå er de i full gang med å forberede sin nye bo-hverdag sammen med de andre som har kjøpt leilighet. Begge ser fram til å flytte inn om noen måneder.
Olé Bjørn Ulsnæs
– Det er flott at vi er på hils med hverandre allerede før vi flytter inn, sier Inger Lise. Hun er blitt kjent med sine blivende naboer på samlinger, der Bovieran-beboerne planlegger sin nye bolig-tilværelse.
– Jeg gleder med helt vilt til å flytte inn, sier Vigdis med et stort smil. – Det er ikke det at jeg mistrives der jeg bor, men i Bovieran er det ikke slik at du bare kjøper en bolig – du kjøper en boform som er annerledes.
Inger Lise er helt enig. – Jeg falt pladask for konseptet da jeg så det første gang, forteller hun.
Innflytting før jul
Boligene er planlagt å stå ferdig i god tid før jul.
– Vi har hatt flere møter med de andre som har kjøpt leilighet. Det har vært veldig all right. Vi planlegger hvordan vi vil ha fellesskapet, forklarer Inger Lise. – På samlingene diskuterer vi bruken av fellesrom og tar opp alle de tingene vi tenker å samarbeide om.
– På et av møtene jobbet vi i grupper, der vi skulle være konkrete om hva vi kan tenke oss å gjøre, fyller Vigdis inn. – Det er et verksted i kjelleren, og alle har jo allerede en del utstyr som er nyttig i et verksted. Tanken bak Bovieran er å samarbeide om felles løsninger, og vi trenger ikke å ha ti skrutrekkere i hver leilighet når vi får et felles verksted i kjelleren. Det var et enkelt eksempel, men det viser hvordan vi tenker. Målet er at vi skal bli enige og samarbeide om vårt framtidige bofellesskap. Vi skal finne gode løsninger som passer for alle.
Aktiviteter
Noen av beboerne har mange bøker, så det kan være aktuelt å samles om et felles bibliotek. – Vi får et treningsrom, så kanskje jeg kan sette tredemølla og sykkelen min der i stedet for oppe i leiligheten, sier Inger Lise. – Jeg flytter fra 140 til 67 kvadratmeter, så det er en prosess.
Selv om samlingene tar opp en del praktiske forhold, er hovedintensjonen et beboerne skal bli kjent med hverandre før de flytter inn.
LES MER OM BOVIERAN FALKUM OG MELD DIN INTERESSE FOR VISNING HER.
– Vi får badstue og et forsamlingsrom, forteller Vigdis. – Der er det også et gjesterom med bad. Nå jobber vi konkret med hva vi kan tenke oss av aktiviteter i fellesarealene. Da vi presenterte gruppearbeidene, ble jeg veldig glad fordi det var så mange som hadde lyst til de samme tingene som meg. Det blir laget en boccia-bane, så det blir en aktivitet jeg kan tenke meg å være med på.
– Jeg og, skyter Inger Lise kjapt inn. – Vi har snakket om å arrangere vinkvelder og sette sammen en tur-gjeng. I tillegg blir det lavterskeltilbud, og alle aktiviteter er frivillig. For eksempel kan vi avtale at de som ønsker en felles lunsj, tar med seg maten til fellesområdet og møter andre der. Og kanskje blir det en fellesmiddag en gang i måneden. Ingen ting er fast bestemt ennå, og veien må bli til mens vi går. Vi har foreløpig bare luftet en del tanker, og så får vi se hva som blir realisert.
Hvorfor Bovieran?
– Jeg ble enke for halvannet år siden. Vi flyttet til Skien i 2020, akkurat da koronaen brøt ut. Så pandemi og sykdom gjør at jeg har et ganske lite nettverk her utover barn og barnebarn. Det sosiale aspektet gjør at Bovieran er et godt valg for meg, forklarer Inger Lise. – Jeg tror jeg kommer til å trives veldig godt med gode naboer og alt.
Også Vigdis var tidlig ute. Hun kjøpte leilighet den dagen boligene ble lagt ut for salg i 2021. – Jeg tenkte at i et slikt prosjekt vil det være andre sosiale mennesker som kjøper leilighet, så boformen tiltalte meg – ikke minst fordi jeg planla planla for at jeg etter hvert skulle skulle bli pensjonist.
Alt er frivillig
Både Vigdis og Inger Lise legger vekt på at Bovieran åpner for å kombinere et sosialt liv med muligheten til å være privat. – Ønsker du å være sosial, er det alltid noen som er i fellesområdet. Vil du være for deg selv, kan du trekke deg tilbake til leiligheten. Ved inngangsdøren kan vi ha et lite kafebord og en stol. Da er du også for deg selv. Det er i fellesområdene man er sosial, forklarer Inger Lise. – Det er denne kombinasjonen som kommer til å bli så bra.
Beboerne har ingen oppgaver knyttet til stell av den tropiske hagen. Det tar en gartner seg av. Men utenfor bygget legges det opp til en urtehage, som de som er interessert må ta seg av. – Jeg regner med at flere enn meg kommer til å ta seg av den jobben, sier Vigdis.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Innflytting 4. kvartal
Bovieran på Falkum vokser fram. Byggearbeidene har gått «på skinner», og alt ligger til rette for innflytting i god tid før jul. I oktober/november…
-
Himla trevligt å bo i Bovieran!
– Vi har bodd her siden dag en, og det er så «himla trevligt» å bo her, sier Erna Thörling. Hun og ektemannen Sture flyttet fra enebolig i Göteborg…
-
Suksess for kaffebaren på Falkum
I september er det to år siden Lindemans Kaffebar åpnet dørene på Falkum, og kaffebaren har etablert seg som en nabolags-kafe i bydelen.…