Rehabilitering med Enova-støtte
Etter snart 60 år var tiden moden for en kraftig oppgradering av syv punkthus på Klyve. Beboerne må ta den største delen av kostnadene, men får sju millioner kroner i støtte fra Enova.
Ole Bjørn Ulsnæs
Enova gir ikke støtte til selve vedlikeholdet av fasaden, men bidrar til finansiering av merkostnadene ved å løfte byggene energimessig.
Sju millioner i støtte
Prosjektet passer fint inn i Enovas energiforbedringsprogram, og oppgraderingen ble spisset inn mot støtteordningene.
– Under forutsetning av at prosjektet oppnår en energiforbedring på 20 prosent eller mer, kan borettslaget søke om investeringsstøtte. Det er en av grunnene til at vi gikk opp til 20 cm isolasjon, forteller Waldemarsen.
I tillegg er det planlagt å oppgradere varmtvann-løsningen i borettslaget med et nytt system med luft til vann varmepumper.
Totalt gir oppgraderingsprosjektet en besparelse på 650 000 kWh årlig. Enova bidrar med sju millioner kroner i støtte. Det utgjør ca.
11 prosent av totalkostnaden. Beregningene er gjort av en ekstern spesialist på energioptimalisering. For hver enkelt leilighet betyr dette en årlig besparelse på 5 800 kWh per leilighet i gjennomsnitt.. Med en strømpris på 1,5 kr per kW. betyr det reduserte strømkostnader på ca. 8 700 kroner, forklarer prosjektleder Erik Waldemarsen i SBBL.
Problemet bak fasadene
– Fasadeoverflatene er i tegl, og det er et «evigvarende» produkt. Teglfasadene er godt vedlikehold, så det er ikke der problemet ligger.
Det er isolasjonen bak fasadene som er problemet. For fire år siden gjennomførte «Nybygg og tekniske tjenester» i SBBL et forprosjekt på grunn av store utfordringer med vannlekkasjer inn i leilighetene. Forprosjektet ble oppsummert i en utredning, som beskrev alle de klassiske feilene på slike fasader. Det var mangelfull lufting, og isolasjonen lå i kontakt med teglsteinen. Luftespalten mellom isolasjon og tegl var for liten, og isolasjonen er stablet løst. Derfor siger isolasjonen sammen og legger seg mot teglfasaden. Resultatet er at fukt ble transportert inn i leiligheter og kjellere i borettslaget.
Ny isolering på 20 cm
– Det problemet får vi ikke gjort noe med uten å rive fasadene, understreker Waldemarsen. – Da var det naturlig å etterisolere også. På 60-tallet var det vanlig med 8 centimeter isolasjon. Nå blir byggene oppgradert med isolasjon etter dagens krav.
Ventilert fasadesystem
I stedet for å bygge opp igjen fasadene med tradisjonell teglstein valgte borettslaget et nytt produkt – ventilert fasadesystem med tynn-tegl.
– Det betyr at entreprenøren monterer et skinnesystem på veggene. Så blir det hektet på panelplater med tynne teglsteiner. Resultatet er vegger som ser ut som teglvegger, men konstruksjonen blir mye lettere enn en tradisjonell løsning, forklarer Waldemarsen. – En annen fordel et at vi har fått plass til 20 cm isolasjon uten å få problemer med at veggene ble for tykke.
Før jobben kunne starte, ble byggene målt og tegnet opp helt nøyaktig. Deretter blir panelene spesialprodusert for å passe til hvert enkelt bygg.
Stor enighet i borettslaget
Det var stor enighet blant beboerne om at noe måtte gjøres, selv om utbedringen av byggene ville bli kostbart.
– Prosjektet startet for noen år siden da vi fikk vann inn i leiligheter og kjellere. Årsaken var at isolasjonen trakk vann, forteller styreleder i Klyve VI Charlotte Jacobsen.
Ingen vei utenom
Beboerne hadde stor forståelse for nødvendigheten av å utbedre byggene, men beslutningen satt langt inne fordi prosjektet var så stort og dyrt. – Det er klart at fellesgjelda og -kostnadene stiger kraftig når vi gjennomfører prosjektet, men det var ingen vei utenom. Vi måtte gjøre noe siden det ble avdekket så store feil og mangler på byggene.
Borettslaget har hatt god hjelp fra Erik Waldemarsen og SBBL.
– Budsjetter kom på plass tidlig, og det har vært veldig trygt å ha med SBBL, sier borettslagslederen.
Blir ferdig til påske
Ett bygg er allerede ferdig, og beboerne forteller at leilighetene er varmere, selv om de ikke vil merke den fulle effekten før i vinter. – I tillegg har blokka blitt mye finere, mener Charlotte.
Arbeidene startet ved påsketider i år. Blokk nummer to blir klar i vinter, og hele prosjektet skal stå ferdig mot slutten av 2025.
– Fasadesystemet vi bruker, gir en betraktelig reduksjon i byggetiden sammenlignet med om vi skulle gjenoppbygget fasadene med tradisjonell tegl, forklarer Waldemarsen.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Har spart 2 000 megawatt med strøm
-
Vi ønsket en ekstern prosjektleder
– Det er en krevende jobb å følge opp byggeprosjekter. Prosjektlederen må ha full oversikt over juridiske forhold knyttet til byggeprosessen – i…
-
Nytenking og gjenbruk i L33
Gjenbruk og bruk av overskuddsmaterialer fra byggeplasser kommer til å bli stadig viktigere framover. SBBL og samarbeidspartner Agato Eiendom har…