Nytenking og gjenbruk i L33
Gjenbruk og bruk av overskuddsmaterialer fra byggeplasser kommer til å bli stadig viktigere framover. SBBL og samarbeidspartner Agato Eiendom har testet dette i L33 på Lie i Skien.
Olé Bjørn Ulsnæs
– Vi skal prioritere bærekraftige løsninger gjennom hele prosjektet. Målet er å gjenbruke byggematerialer og å få tak i restpartier. Det kan bety at det ikke blir like fliser på alle bad, men valgene går ikke ut over kvaliteten. Belegningssteinen i gården er eksempel på gjenbruksmaterialer vi har fått tak i, sa Erik Waldemarsen da vi presenterte L33 første gang. Prosjektlederen la vekt på at SBBL skulle være nytenkende og innovative i utviklingen og gjennomføringen av leilighetsbyggingen i Lundegata nær Skien sentrum.
Overskuddsmateriell
– Nå er leilighetene snart ferdige. Hvordan har det gått med valg av gjenbruksmaterialer?
– Ambisjonsnivået vårt var veldig høyt, svarer Waldemarsen. – Vi har fått til mye, men også erfart at markedet er noe umodent med tanke på tilgjengelighet og sertifiseringer på noen produkter. Det har også vært noen problemer med garanti på denne typen byggematerialer.
Kledningen på gavlveggene er overskuddsmateriell fra et annet byggeprosjekt i byen. Flere av badene er flislagt med overskuddsflis fra andre prosjekter, og så er det hentet noen materialer fra SBBLs kontorbygg, som er under rehabilitering.
Nytenking og bærekraftprofil
– I tillegg har vi funnet noe på Finn.no, smiler Waldemarsen. – Prosjektledelsen hos Mynd har hentet byggevarer både lokalt og litt lenger unna Skien. Utfordringen har vært å få de kvantaene vi har hatt behov for.
– Var ønsket om å benytte gjenbruksmaterialer motivert ut fra økonomi eller bærekraft?
– Vi hadde flere begrunnelser for valgene våre. Det er mye svinn i samfunnet generelt. Vi ønsket å være nytenkende og holde fokus på å gjenbruke mest mulig og å få en bærekraftprofil på bygget. Siden L33 er et leilighetsbygg for førstegangskjøpere, var det viktig for oss å holde byggekostnadene nede. Samtidig skulle bygget ha et moderne, røft og urbant uttrykk, så det lå flere motiver bar valgene våre, understreker prosjektlederen.
Vanskeligere enn man trodde
– Har det vært vanskelig å følge opp ambisjonene?
– Ja, det har vært veldig vanskelig. Eller, jeg vil heller si at det har vært vanskeligere enn vi hadde trodd. Men gjenbruk er et marked i stor vekst. Problemet er at vi som utbyggere og entreprenørene våre er avhengig av at noen ser gjenbruk som et marked, og samler materialer for videresalg.
– Betyr det at tankegangen om gjenbruk av byggematerialer ikke er moden?
– Gjenbruk som idé er overmoden, men den er ikke iverksatt. Kanskje det har sammenheng med at det ennå ikke er god nok økonomi i dette, funderer Waldemarsen. Han ser en mulighet for dyktige gründere som kan få på plass logistikk og alt annet som kreves for gjenbruk av byggematerialer.
Må settes i system
– Jeg ser et stort potensial, men det må etableres et system rundt dette. Det er helt nødvendig for oss at noen ser mulighetene og tar rollen som en slags oppkjøpssentral for overskuddsmaterialer fra byggebransjen. Det kan også være rivnings-elementer som kan gjenbrukes. Vi har bruk for at noen organisere dette og sørger for sertifiseringer og garantier som vi har bruk for. Og for at dette markedet skal vokse fram, er det viktig at byggherrer etterspør slike byggematerialer i sine byggebeskrivelser. Det er et samfunnsansvar større byggherrer må ta.
Bratt lærekurve
– Hva har gjenbruk gitt prosjektet L33?
– Vi har lært mye som vi kan ta med oss inn i nye prosjekter. Og så setter gjenbruk et preg på bygget. Det er fint med elementer som har sin egen historie, og som kan spores tilbake til andre bygg, mener prosjektlederen. – For eksempel så kommer gavl-kledningen fra hotellet som er bygget ved Skien Fritidspark. Noe kommer fra kontorbygget vårt, og andre ting er overskuddsmateriell fra prosjekter som Mynd eller noen av underleverandørene har skaffet.
Waldemarsen forteller at valg av overskuddsmateriell i L33 fører til at det noen steder blir brukt mer kostbare materialer enn en ville valgt ellers. For eksempel er flisene fra hotellet ved Fritidsparken av bedre kvalitet enn standardvalget til slike nybygg. – Kjøperne får en ekstra kvalitet, og vi får rimeligere byggevarer siden det er overskuddsmaterialer, forklarer Waldemarsen.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Slik sparer du strøm!
Det går igjen mot kaldere tider og økt strømbehov. Det er spesielt tre ting du skal være oppmerksom på når det gjelder strømbruk og dermed…
-
Har spart 2 000 megawatt med strøm
-
Vi ønsket en ekstern prosjektleder
– Det er en krevende jobb å følge opp byggeprosjekter. Prosjektlederen må ha full oversikt over juridiske forhold knyttet til byggeprosessen – i…
I startgropa når det gjelder gjenbruk
– Har gjenbruk ført til at din prosjektlederjobb har vært mer krevende enn i et ordinært byggeprosjekt?
– Gjenbruk er et element som ikke er rett fram. Samtidig har det vært kjempespennende å få til gjenbruk på denne måten. Vi er i startgropa når det gjelder gjenbruk, så dette kommer vi til å jobbe mer med framover. Bygg- og anleggsbransjen har et stort potensial for å systematisere gjenbruk, men vi må sette dette i et system.
Interessert i ny bolig? Her ser du flere av Skien BBLs boligprosjekter.