– Ta tak i de store kostnadene først
Vi finner sparetips i nær sagt alle medier om dagen. "Ikke kjøp kaffe", "smør matpakke" og "ikke gå i butikken når du er sulten", er eksempler på gode råd. – Det er vel og bra, men det viktigste er likevel å ta tak i de store kostnadene, mener Hallgeir Kvadsheim.
Tekst: Ole Bjørn Ulsnæs Foto: Rune Bendiksen
Økonomen er kjent fra TV-serien «Luksusfellen», og han har laget podkaster, holdt foredrag og gitt råd om privatøkonomi de to siste tiårene. Vi utfordret økonomi-kjendisen til å dele noen sparetips med Bomagasinets lesere. Det første spørsmålet var naturlig nok: Hva er dine beste sparetips?
– Det er et omfattende spørsmål. Jeg tenker at det først og fremst er viktig å se på de store utgiftene i økonomien.
Boligkostnadene først
Mange er opptatt av de små utgiftene. Det er vel og bra, men en må ikke glemme de store utgiftspostene, selv om de kan være litt vanskeligere å ta tak i. Det er enkelt å lage med seg matpakke i stedet for å gå på kantina på jobben. Mange vil oppleve det som vanskeligere å ta kontakt med banken for å forhandle om bedre rentebetingelser.
Boligkostnadene er den største enkeltkostnaden i husholdningsøkonomien. Omtrent en tredel av utgiftene i norske husholdninger går til bolig.
– Boutgiftene ligger enestående på topp, fastslår Kvadsheim. – Nummer to på SSBs statistikk over gjennomsnittlig forbrukerutgifter er transportkostnader, om er om lag halvparten så store som bokostnadene.
Økonomens logiske konklusjon er et det er mest å hente på å redusere på nettopp disse områdene. – Best mulig renteavtale er det viktigste. Sjekk med banken hva du kan oppnå av rentereduksjon. Det kan være at du gjennom boligbyggelaget eller fagforeningen har bedre rentebetingelser enn du klarer å oppnå alene.
Forsikringer er også viktig
Alle som bor i et boligbyggelag, har husforsikring dekket gjennom felleskostnadene. Eiere av privatbolig må sørge for dette selv. Innbo og andre forsikringer er overlatt til hver enkelt.
– Boligforsikring er de største enkeltforsikringene ved siden av bil. Derfor er det smart å sjekke flere steder hvor det er mulig å få de beste dekningene i forhold til behovet. En slik gjennomgang kan med fordel gjøres hvert år, mener Kvadsheim. – Det kan godt være rimeligere hos andre selskap, og det kan godt være at ditt selskap kan matche andre om du forhandler.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Forkjøpsrett ved boligkjøp frister
Ca. 8 800 personer er medlem i MOBO, og det er to hovedgrunner til at folk velger å være medlem.
-
Et kraftfullt samarbeid
MOBO og Istad Kraft har inngått samarbeidsavtale som gir medlemsfordeler både for hver enkelt MOBO-medlem og for borettslag og sameier tilknyttet…
Velg riktig strømavtale
– Mange opplever å bli ringt ned av selgere fra energiselskap, som alle sammen kan gi oss de beste betingelsene. Er det mye å tjene på å hoppe fra det ene strømselskapet til det andre?
– Nei, det er ikke det, svarer Kvadsheim kontant. – Det viktigste er at du har riktig strømavtale. Forbrukerrådet anbefaler spotprisavtale, og da er det ikke store forskjeller mellom selskapene. Noen selskap har et lite påslag på prisen per kWh, men de fleste opererer med en fast månedskostnad. Den er ikke høy, og det er ikke store forskjeller.
Det som kan skiller selskapene, er variable avtaler. Det er en kombinasjon av en spotprisavtale og fastprisavtale, der tilleggskostnadene er bakt inn i strømprisen og justeres av strømselskapet. Prisen man betaler, settes på forhånd, men denne har den siste tiden vært mye høyere enn spotprisen, skriver nettstedet E24.no.
Både Kvadsheim og Forbrukerrådet fraråder slike avtaler og anbefaler spotpris.
Energieffektivisering
Energieffektivisering er en investering som kan gi innsparinger på sikt. Bor du i et borettslag, er det ikke så mye du kan gjøre på egenhånd. Da er det borettslaget som i fellesskap må stå for slike prosjekter.
– Men de som bor i egen bolig, kan gjøre mye for å spare på strømmen, sier økonomen og nevner solceller og varmepumpe som gode eksempler. – Ulike tiltak vil gi varierende innsparing, men det er uansett viktig å sjekke hvilke støtteordninger Enova har for bygningsmessige tiltak. Det er fremdeles mulig å få investeringsstøtte til noen tiltak, selv om det ikke er så gunstig som tidligere.
– Det er mange små tiltak som ikke koster så mye, som kan bidra til å redusere både strømregningen og andre kostnader. Men kort oppsummert er det viktigst å ta tak i de store utgiftene først, men ikke glemme de små hverdagslige tingene som også er en del av privatøkonomien, avrunder Hallgeir Kvadsheim.
Som medlem i MOBO har du også mange økonomiske fordeler i form av bonus og rabatt. Her har du hele oversikten, og her kan du melde deg inn og få fordelene.