Er du og naboen beredt?
Tenk om strømmen går i flere dager, vannforsyningen svikter, eller en annen krise rammer? Hvordan vil du og naboene klare dere? Kurt Aure, Turid Steinshamn, Aril Oterhals og Evy Strømme tok diskusjonen!
Tekst: Ingrid Kvande Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad
Myndighetene anbefaler at hver enkelt av oss er forberedt på å klare seg selv uten strøm, tilførsel av mat, vann etc. i minst én uke ved en krise. Dette er fordi nødetatene og kommunen vil ha begrenset kapasitet og må prioritere dem som er mest sårbare.
Kan ramme plutselig
Strømbrudd, avbrudd i vannforsyningen eller ekstreme værforhold kan påvirke hverdagen vår. Selv i bynære strøk, hvor infrastrukturen ofte er god, kan kriser ramme plutselig. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvordan man kan klare seg uten strøm, varme og vann – også i en leilighet.
Møte hos MOBO
Vi samlet styrelederne Kurt Aure fra Elvegata 9 Borettslag, Turid Steinshamn fra Østbø Borettslag og Aril Oterhals fra Hatlelia Borettslag i møterommet hos MOBO. Sammen med Evy Strømme i MOBO skulle de diskutere beredskap i borettslagene.
266 leiligheter
Disse tre borettslagene representerer 266 leiligheter: 32 leiligheter i Elvegata, 27 i Østbø og 207 i Hatlelia Borettslag. I alle borettslag tilknyttet MOBO vil det være forskjeller som f. eks. om de har vaktmester eller ikke, antall etasjer, heis, antall leiligheter, størrelse på leiligheten ift. antall beboere, alder og funksjonsevne på beboerne. Slike faktorer vil også påvirke behovet for felles tiltak.
Tenke fellesskap
– Det er lurt å tenke fellesskap når vi bor i borettslag. Spesielt vannlager er en utfordring om noe skulle skje, f. eks. forgiftning av vannet eller noe annet. Kanskje er det mest naturlig i blokkleiligheter å tenke på å ha noe felles, men at det er lurt om alle har en plan, foreslår Evy Strømme i MOBO.
Har blitt mer obs
Praten går lett rundt møtebordet, og temaet beredskap engasjerer. Styrelederne tror det er stor forskjell på hvor forberedt folk er, men at det generelt har blitt mer oppmerksomhet på beredskap.
– Etter pandemien, Ukrainakrigen og alle uroligheter i verden har folk blitt mer og mer observant og flere har skaffet seg beredskaps lager selv, mener Aril.
– Det blir mer og mer virkelig for oss at kriser kan ramme når vi ser uro i verden, og vi vet at ting kan skje fort. Jeg har inntrykk av at enkelte beboere har et lager, men ikke alle, sier Turid.
– Dette er en begynnelse der vi begynner å diskutere disse viktige temaene. Målet må være at det i hvert borettslag er en klar fordeling mellom hva borettslaget skal gjøre og hver enkelt skal gjøre, mener Kurt.
Tips til styrene:
Styret i boligselskap har ikke lovpålagt ansvar for beredskap, men kan spille en viktig rolle ved f. eks. å legge til rette for diskusjoner om beredskap på generalforsamlingen, informere beboerne om egenberedskap via nyhetsbrev eller oppslag og vurdere behovet for felles beredskapslager for vann eller andre viktige ressurser.
Vann
Verken Elvegata, Østbø eller Hatlelia Borettslag har vedovner i leilighetene, men oppvarming er ikke den store bekymringen hos forsamlingen ettersom folk kan kle på seg ekstra klær. Det viktigste er at man ikke går tom for vann, siden det brukes både til mat, drikke, hygiene og for å skylle etter toalettene.
– Jeg har fire 20-liters kanner med vann på verandaen. Det tar selvsagt litt plass, men jeg vil heller ha vann på verandaen enn å ikke ha det. Vi har tre soverom og bor to personer i leiligheten, så vi har plass til å lagre inne også om nødvendig, sier Aril.
– Hos oss kan det være mulig å ha et ekstra vannlager i boder i garasjen, mener Turid.
– Vi vil helt klart ha et lager med ekstra vann tilgjengelig, og har store gangarealer som kan brukes. I vårt borettslag er det mange eldre som vil trenge hjelp, og vi vil jobbe fram planer for hvordan vi skal håndtere ulike scenario, forteller Kurt.
Informasjon
Ett av de nye beredskapsrådene er det med nabohjelp: Hvis noen har spesielle behov under en krise, kan naboer hjelpe hverandre med oppvarming, mat eller transport.
– Hos oss i Hatlelia har vi nå begynt å samle inn informasjon fra beboerne. Vi holder på å lage oss en beboeroversikt over hvem og hvor mange som bor i de ulike leilighetene, og hvem som vil trenge assistanse ved strømbrudd. Siden vi er så mange leiligheter, vil dette være helt nødvendig for å lage gode planer, sier Aril.
Alle styrelederne kommer til å løfte temaet på de kommende beboermøter, og håper å kunne lage en plan for beredskap i sitt borettslag: Se hva vi kan gjøre felles, men minne på hver enkelt om hva hver enkelt må ha selv. Målet er å være godt forberedt.
Verdien i fellesskapet
Et borettslag eller sameie har unike muligheter for samarbeid som kan gjøre egenberedskap enklere gjennom samarbeid og deling.
Fellesarealer
Disse kan brukes til lagring av vann eller andre viktige ressurser.
Nabohjelp
Hvis noen har spesielle behov under en krise, kan naboer hjelpe hverandre med oppvarming, mat eller transport. Ved å snakke sammen i forkant og lage avtaler, kan dere forberede dere på å støtte hverandre i en eventuell krise.
Diskusjon og planlegging
Gjennom fellesmøter kan styret og beboere diskutere hvordan de best kan forberede seg på ulike typer kriser.
TIPS FRA ARIL, KURT, TURID OG EVY: Få egenberedskap inn som en del av internkontrollen.
FORSLAG TIL SPØRSMÅL:
Har du lager for egenberedskap jfr rådene fra Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap/Sikker hverdag?
JA/NEI_____
Rådene fra DSB er:
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.
- Mat som tåler lagring i romtemperatur.
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
- Fyrstikker og stearinlys.
- Ved hvis du har vedovn eller peis.
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
- Legemidler og førstehjelpsutstyr.
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
- Batterier og ladet batteribank.
- Litt kontanter og flere betalingskort.
- Mat og vann til kjæledyr.
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Bra trøkk i boligmarkedet
Det er solgt flere boliger enn i fjor, og prisen er høyere. Det var som vanlig en liten dupp i boligprisene i september, men med rentenedgang neste…
-
Salget er i gang!
Leilighetene i Romsdalsgata 8–12 er nå lagt ut for salg. Interessen for prosjektet har vært svært stor fra tidlig i sommer, og 12 av leilighetene er…
-
Trygg netthandel
Under Black Week og i perioden fram mot jul er det mange som handler mye på nett. Da er det noen råd det er viktig å ha med seg for å unngå…
Som medlem i MOBO har du mange fordeler! Du har forkjøpsrett på brukte borettslagsleiligheter, samt rabatter og bonus hos våre mange samarbeidspartnere. Det betyr at medlemskapet er lønnsomt på kort og lang sikt. Her kan du melde deg inn i MOBO!