Bra timing: Sparte penger
Etter noen hendelser med lekkasjer, var tiden inne for å fornye de 53 år gamle rørene i Løkenvegen Borettslag. Arbeidet gikk over all forventning.
Tekst: Ingrid Kvande Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad
I Løkenvegen Borettslag er det 36 leiligheter. Ved juletider var de ferdig med et stort rørfornyingsprosjekt til 2,3 millioner kroner.
Var litt skeptisk
– Det er godt at dette er gjennomført. Vi var skeptiske til å sette i gang, for vi var usikre på hvor bra det ville bli, men vi er godt fornøyde med jobben som Proline Norge har gjort, sier Terje Junge. Han gikk ut av styret i borettslaget i vår, etter 13 år som styreleder.
– Beslutningsprosessen gikk over 4-5 år. Det var begynt å bli lekkasjer, og det er et dårlig tegn. Det er avløpsrørene fra vask, dusj og toalett som har tendens til å ruste opp først, sier Svein Ivar Byttingsvik i MOBO, som har vært med som støttespiller når det gjelder kvalitetssikring og økonomi.
Dyrere om man venter for lenge
De «nye» rørene har fått glassarmert polyester belegg innerst, og det gamle røret blir som en forskaling rundt.
– Først fjernes all rust og skitt som har samlet seg opp gjennom årene. Til rensing blir det benyttet en roterende kjetting. Det må være en viss godstykkelse igjen på røret for å tåle den belastningen. Hvis man venter for lenge blir røret for tynt til at rørfornyingen kan gjøres på denne måten. Når man kommer inn på rent gods, spyles og tørkes røret. Videre sprøytes rørene innvendig i 2 omganger med glassarmert polyester slik at det danner seg et nytt ca. 5mm rør inne i det gamle stålrøret. I betongrørene som lå fra bygget og bort til kommunal avløpskumme ble strømpemetoden benyttet. Da føres en strømpe som blåses inn i det gamle røret. Når strømpen er på plass settes det på trykk med varme. Strømpen vil da utvide seg mot det gamle røret, herde og danne et nytt rør på innsiden av det gamle røret. Dette er en metode som benyttes på rør med større dimensjoner og forholdsvis rette strekk. Underveis har man oversikt med kamera hele tiden, og utførelsen blir dokumentert med filmer fra hvert rør, forteller Svein Ivar.
Alternativet til rørfornying er å bytte ut alle rør som da medfører rivning av badevegger, badegolv og rørsjakter. Da snakker vi om helt andre kostnader for borettslagene.
– Det røret vi startet på gikk det hull i under rensingen, så da var vi skeptiske til om prosjektet kunne gjennomføres. Men det gikk bra, og vi hadde også et godt samarbeid med VVS-team som stilte opp med en gang det var noe, forteller Terje.
En dag uten vann
Arbeidet gikk smidig for seg også med tanke på beboerne. Proline skrudde av vannet om morgenen i det området det ble jobbet på. På dagtid ble det renset, spylt, tørket med varmluft og lagt nytt belegg, før vannet ble skrudd på igjen.
– Stort sett ble det gjennomført slik. Det var 2-3 leiligheter vi måtte ha vannet av lenger. Etter dette arbeidet varer nok rørene i 50 år til, og vi har 10 års garanti, sier Terje.
Aktuelt for mange boligselskap
– Det er flere borettslag som har nådd en alder der rørfornying begynner å bli aktuelt. Noen borettslag har allerede utført fornying. Ett av de som skal i gang er Solbakken Terrasse Borettslag. Byggene er fra 1973, og her skal det gjøres nøyaktig det samme som i Løkenvegen. Budsjettet er på ca. 7,5 millioner, og det ble vedtatt igangsetting under årets generalforsamling, forteller Svein Ivar.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Ny heis på byens tak
De tre heisene i Hatlelia Borettslag har kjørt folk opp og ned etasjene i 50 år. De merker nå tidens tann, og i høst skal heis nummer to byttes ut.
-
Miljø eller penger?
Hvordan kan borettslag og sameier, og du og jeg som bor der, bidra til det grønne skiftet gjennom vedlikeholdet? Vedlikehold sikrer at eiendommen har…
-
3 gode grunner!
Regelmessig vedlikehold bidrar til et trygt, sunt og trivelig bomiljø for alle. Velholdte bygninger opprettholder verdien over tid, noe som er en…