Planlegg for egen alderdom!
«Hver enkelt av oss må gjøre mer for å planlegge for egen alderdom», uttalte tidligere helseminister Ingvild Kjerkol, da hun la frem stortingsmeldingen om «Fellesskap og meistring – Bu trygt heime» i juni 2023.
Den siste tiden er Arendal Boligbyggelag blitt kontaktet av flere kommuner, eldreråd og enkeltpersoner som ønsker dialog om aldersvennlige boliger.
– Jeg tror mange nå begynner å innse at hver og en av oss i større grad må ordne oss selv for alderdommen, og ikke vente at kommunen ordner alt, sier daglig leder Per Selås i Arendal Boligbyggelag.
Endringer må til
– Det er en kjensgjerning at eldrebølgen kommer og at kommunene sliter med økonomi og nok personale til å takle bygging og drift av omsorgsboliger og hjemmetjenester, sier Selås.
I en rapport bestilt fra Arendal kommune, utarbeidet av KPMG, slås det fast at Arendal kommune ikke er godt nok rustet for eldrebølgen som kommer. Fremskriving av behovene, basert på dagens ressursbruk, viser en personell- og kostnadsvekst som kommunen ikke vil kunne bære. Endringer må gjøres nå for å unngå større kutt i fremtiden.
Aldersvennlige boliger
For eldre som bor i lite egnete boliger, er det kun to valg som gjelder: Enten utbedre boligen slik at det er mulig å bo der, selv om alderen øker og helsa skranter, eller flytte til en mer egnet bolig, er konklusjonen til Hans Christian Sandlie, forskningsleder i NOVA, institutt for aldersforskning og boligstudier.
De fleste ønsker nok å bo hjemme lengst mulig. Og vi vet at mange velger å flytte i 50- eller 60-årene, men svært få flytter etter fylte 80. Da har man kanskje ikke samme gleden eller energien til å flytte på seg.
En aldersvennlig bolig kan i stor grad være attraktiv for alle aldersgrupper. Men typisk er tilgjengelighet og universell utforming viktig ved økende alder, det samme er rom på samme plan, trinnfri adkomst og enkel tilgjengelighet. Men like viktig for aldersvennlige boliger er mulighet for sosialt samvær, nærhet til venner, familie og ulike generasjoner, tilrettelagte fellesfunksjoner og aktiviteter i nærområdet.
Det trengs insentiver
I Stortingsbehandlingen av den nevnte meldingen sies det at flertallet ønsker å satse på trygghetsboliger. Dette er boliger som er godt tilpasset eldre beboere med noe servicetilbud, men ikke en omsorgsbolig med heldøgns omsorg. Dette initiativet hilser vi velkomment! Men da forventer vi også at staten legger til rette for at kommuner, boligbyggelag og andre aktører får nødvendige økonomiske insentiver til å etablere disse.
Flere vellykkede prosjekter
Fra tidlig 90-tallet har vi flere gode eksempler på samarbeid mellom boligbyggelag og kommuner om bygging av tilrettelagte aldersvennlige boliger. De har vist seg som svært vellykkede og attraktive boliger for eldre den dag i dag. Eksempler lokalt kan være Kuviga borettslag, Vollene seniorsenter i Arendal og Dovrehei borettslag i Lillesand. Dette er borettslag med fine felleslokaler, og god beliggenhet.
Problemet er at vi trenger flere slike, og vi trenger dem i nær fremtid!
Her kan du lese rapporten "Fellesskap og meistring - bu trygt heime".
Boligbyggelagene viktig
I Arendal Boligbyggelag er vi opptatt av den sosiale bærekraften. Boligene skal være tilgjengelige for flest mulig, boligene skal gi grunnlag for gode lokalsamfunn og gi muligheter for deling av gleder og opplevelser der det er naturlig.
Vi ser at eldre flytter oftere enn andre til borettslag og sameier, kanskje på grunn av både fellesskapene det gir rom for, og fordeler rundt vedlikehold. Og slike boformer kan være med å løse et annet, stort samfunnsproblem: ensomhet blant eldre. Boligbyggelagene er eid av medlemmene og skal bygge for medlemmene, som for øvrig er blant kommunenes innbyggere.
Vinn-vinn!
Når eldre bruker sine boligressurser i en aldersvennlig bolig, der de stort sett er selvhjulpne, behøver ikke kommunene investere og drifte flere omsorgsboliger enn strengt nødvendig. Dette er vinn-vinn! Ja, vi etterlyser statlige stimulans her for å få fart på slik utbygging. Derfor påpeker NBBL stadig dette overfor myndighetene. Men kommunene vil også tjene på å legge til rette for eldretilpasset bebyggelse, og servicetjenester for målgruppen, slik at de er i stand til å tilpasse seg en hverdag med minst mulig bistand fra det offentlige – lengst mulig.
Vi trenger altså flere boligprosjekter, for eldre beboere, eller boliger som er velegnet for eldre å bo i, men som gjerne er åpent for alle. Slik vil kommunene kunne håndtere eldrebølgen på en bedre måte!
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Energieffektivitet og økonomisk bærekraft
Sameiet Kongsgård Alle 5 har nylig gjennomgått en bemerkelsesverdig forvandling. Fra å være et sameie med utfordringer knyttet til energieffektivitet…
-
Nye og større terrasser!
Styreleder i Strømsbu Terrasse Borettslag, Eirik Møklgård, har innsett viktigheten av å sette av penger til fremtidig vedlikehold. Nå blir blokken…
Som medlem i boligbyggelaget har du forkjøpsrett. Her er ukens boliger med forkjøpsrett.