Energieffektivitet og økonomisk bærekraft
Sameiet Kongsgård Alle 5 har nylig gjennomgått en bemerkelsesverdig forvandling. Fra å være et sameie med utfordringer knyttet til energieffektivitet og økonomi, har det nå blitt en modell for bærekraftig utvikling og grønn energi.
Olav Svaland
Stikkordet er solceller. Utgangspunktet for solcelleanlegget var at taket uansett måtte renoveres, så vi måtte ha nytt takbelegg. Kald luft trakk gjennom huset – og det toppet seg da strømregningene høye. Da skjønte vi at det var på tide for sameiet å ta grep, forteller styrelederen, Atle Ravndal.
Bygd i 1983
Sameiet, som består av 24 seksjoner av varierende størrelser, og som blir forvaltet av Arendal BBL, ble opprinnelig bygget i 1983 på en festet tomt.
– Med årene begynte imidlertid aldringens tegn å vise seg, og behovet for oppgraderinger ble stadig mer presserende. Taket forfalt og ytterveggene manglet vindtetting.
Fant samarbeidspartnere
Tanken på å installere et solcelleanlegg begynte å ta form. Dette var ikke bare et skritt mot energieffektivitet, men også en måte å redusere sameiets CO2–utslipp og strømutgifter på. Et samarbeid med Solar Technologies Scandinavia (STS) og Oneco ble initiert.
Mangel på støtteordninger
Sameiet ble raskt gjort klar over den manglende tilgangen til støtteordninger for sameier som ønsker å investere i bærekraftige løsninger som solcelleanlegg.
– Eksempelvis er det få tilbud om "grønne lån" som kunne gjort slike prosjekter mer økonomisk levedyktige så å si fraværende. Bankens støtte i dette tilfellet er et eksempel på ren velvilje, da de ikke har noen umiddelbare økonomiske fordeler av å støtte sameiets initiativ, sier Ravndal.
På grunn av sameiets lave forbruk av den produserte strømmen, spesielt når det gjelder fellesstrøm, vil det ta betydelig lang tid å tilbakebetale kostnadene ved et slikt anlegg til sin fulle pris.
– I praksis kan det virke som om sameiet sitter igjen med hele regningen for å fremme det grønne skiftet. Det er imidlertid verdt å merke seg at markedet kan ha endret seg det siste året, men det var dette vi møtte, sier styrelederen.
Produserer mer enn de bruker
Tross dårlige støtteordninger, ble solcelleanlegget en realitet, og det var ikke hvilket som helst anlegg. Med 114 solcellemoduler fra Jinko Solar og en estimert produksjon på 53.791 kWh/år, var dette et av de største solcelleanleggene blant borettslag og sameier i Kristiansand. Takket være denne satsingen kan sameiet nå produsere mer strøm enn det forbrukte fra februar til oktober.
Mange suksessfaktorer
Sameiet opplevde ingen motstand fra naboer i forhold til estetikk eller utførelse.
– Nabovarsel, søknad til kommunen, branngodkjenning, også videre gikk overraskende glatt. Utformingen med beslag og integrerte paneler ble valgt for å spare penger fremfor å betale for takstein i tillegg. Vi mener det ble penere med solcellepaneler samtidig, og flere naboer har faktisk gitt tilbakemelding på at de synes det har vært et løft for nærområdet, sier Ravndal.
Suksessfaktorene bak prosjektet var mange. Fra en stor takflate som var ideell for solenergiproduksjon til samarbeidet med pålitelige leverandører som Oneco, hadde sameiet alle elementene på plass for å lykkes.
Solcelleanlegget en solid base
Sameiet takker en støttende bank og siste rester fra en økonomisk støtteordning fra Kristiansand kommune
– De har absolutt hatt en avgjørende rolle – og uten dem hadde det ikke vært mulig å gjennomføre prosjektet, sier Ravndal.
Men hva betyr dette for fremtiden til sameiet deres, spør vi styrelederen.
– Svaret ligger i sameiets forpliktelse til fortsatt bærekraft og innovasjon. Med solcelleanlegget som en solid base, åpner det seg nye muligheter for å utforske ytterligere energieffektive løsninger og tiltak. Gjennom vedvarende innsats og samarbeid vil sameiet fortsette å være en ledestjerne i Kristiansands grønne revolusjon, sier han.
Energiens fortrupp
For sameiet har dette solcelleprosjektet ikke bare handlet om å installere noen paneler på taket. Det har vært en reise fra utfordringer og motstand til triumf og inspirasjon.
– Det har vært et bevis på hva som er mulig når en felles visjon drives av samarbeid, vilje og engasjement. Sameiet Kongsgård Alle 5 har gått fra å være et utkast til å bli energiens fortropp, og det er en reise verdt å feire, sier Ravndal.
Nå håper han at flere borettslag og sameier rundt borettslaget blir inspirert til å følge etter.
– Med så store takflater som vi har rundt oss burde Lund klare å være selvforsynt med strøm en gang i nær fremtid, sier han.
Artikkelen fortsetter under lenkene
Les også
-
Nye og større terrasser!
Styreleder i Strømsbu Terrasse Borettslag, Eirik Møklgård, har innsett viktigheten av å sette av penger til fremtidig vedlikehold. Nå blir blokken…
-
Digital vedlikeholdsplan
Arendal Boligbyggelag har nylig lansert et digitalt verktøy som gir deg oversikt over dagens og fremtidens kostnader i en vedlikeholdsplan. Hos…
-
HMS-eksperten Talleiv har ordet
I en tid der fokuset på helse, miljø og sikkerhet (HMS) vokser raskt, har nyansatte Talleiv Midtgarden (38) funnet sin lidenskap og glede i å jobbe…
Noe for ditt boligselskap? Ta kontakt med oss for rådgivning om veien videre.